Σάββατο 1 Μαΐου 2021

6ος-7ος 2009 Μια ιστορία πριν…… 12 χρόνια!


Του Ν.Καρακωνσταντή

Ένα Δημόσιο «Ευχαριστώ»

Στον Φίλο και πολυτάλαντο (ποιητή, μεταφραστή, συγγραφέα, στοχαστή κ.ά., πέρα από την Επαγγελματική καταξίωση)Χρίστο ΚοντοβουνήσιοΤότε Πρέσβη της Ελλάδας στην Φινλανδία,

Τα Aland Islands βρίσκονται μεταξύ Σουηδίας και  Φινλανδίας, στην Βαλτική. Το αρχιπέλαγος Åland αποτελείται από περισσότερα από 6 500 νησιά - τα περισσότερα είναι βραχώδεις νησίδες, αλλά περισσότερα από 60 κατοικούνται. Υπάρχουν περίπου 25.000 κάτοικοι στα νησιά Åland, που ζουν κυρίως από τον τουρισμό, τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις τράπεζες. Το αυτόνομο καθεστώς του Åland σημαίνει ότι η νησιωτική ομάδα έχει τη δική της κυβέρνηση, γλώσσα και πολιτιστική πολιτική.

Από το 1922, ο Åland έχει το δικό του κοινοβούλιο καθώς και έναν εκπρόσωπο στο εθνικό κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Η φινλανδική νομοθεσία εφαρμόζεται σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, το αστικό και ποινικό δίκαιο, τα τελωνεία και τη νομισματική πολιτική.

Το Åland είναι ιδανικό για περιηγήσεις με ποδήλατο. Οι δρόμοι είναι επίπεδοι και τα φέρι και οι γέφυρες συνδέουν τα πολλά νησιά μεταξύ τους. Παντού είναι κατάλληλο για οικογένειες και η περιήγηση ξεκινά μόλις πάρετε το ποδήλατό σας. Τα ποδήλατα μπορούν είτε να παραδοθούν στο πορθμείο είτε να νοικιαστούν στο Mariehamn.

Περισσότερα στο :

https://www.visitfinland.com/article/aland-a-special-piece-of-finland/#99897106

Αποτελούν μέλος αθλητικής ομοσπονδίας 13 μικρών Νησιών, μέλος της οποίας είναι και η Ρόδος. Διοργανώνουν ανά διετία τα Natwest Island Games. Αγώνες πολλών αθλημάτων, με πάνω από τρείς χιλιάδες αθλητές.

https://www.iiga.org/

Εκεί βρέθηκα το 2009, Αθήνα-Ελσίνκι-Μάριενχαμ (πρωτεύουσα του Αρχιπελάγους), ως εθελοντής διαιτητής Βόλλευ.

Άποψη με την χαρακτηριστική πέτρα!!!

Ομάδα Διαιτητών

«Με τον κ. Θανάση Παπαγεωργίου, 

καθηγητή Βόλλευ, Διεθνούς φήμης (Ρόδος)» 

Με την ευκαιρία, δεν πας κάθε μέρα, προγραμμάτισα μια μικρή περιοδείαΈτσι κατά την επιστροφή:

Μάριενχαμ –Ταλίν (Εσθονία) με καράβι, που είχε και Διεθνές φεστιβάλ μουσικών σχημάτων.

 

Ταλίν-Ελσίνκι με καράβι στις 4/7/2009 Σάββατο

Με περίμενε στο λιμάνι ο φίλτατος Χρίστος. Κάναμε μια βραδινή βόλτα στο Ελσίνκι και φτάσαμε στο σπίτι του που με φιλοξένησε για ένα βράδυ. Ξεδίπλωσε ΚΑΙ τις μαγειρικές του ικανότητες με διάφορα εδέσματα.

Φάγαμε, ήπιαμε, μιλήσαμε για τα νέα της περιοχής, την επικαιρότητα, γνωστούς και φίλους. Η συζήτηση με τον Χρίστο είναι πάντα απολαυστική. Την επομένη, Κυριακή 5/7/2009, την περάσαμε με γρήγορη ξενάγηση του Ελσίνκι.

Από το παράθυρο του Χρίστου

 

Εκκλησία στον Βράχο

Πρεσβεία

Δημαρχείο

Άποψη και ..Σταθμός «Λαρίσης» του Ελσίνκι

Και το απόγευμα αναχώρηση για Αθήνα.

Η ανάμνηση είναι ακόμα ….νωπή, «λες και ήταν χτες», παρά τα 12 χρόνια που πέρασαν.

Φίλε Χρίστο θερμές ευχαριστίες για την φιλοξενία και τις όμορφες στιγμές.

Αυτές που μένουν από την πορεία του καθενός στην «σύντομη» επί γης  διαδρομή μας και προσδιορίζουν  το «στίγμα» μας, χωρίς πολλά λόγια!!!

“ O καθένας φίλε γράφει και την ιστορία του”, που λέει και το άσμα!!!

Φιλικά

Ν.Καρακωνσταντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου